Vill du gå tillbaka till startidan? Klicka här ---> Real Madriid CF

Santiago Bernabeu


Santiago Bernabéu-stadion (sp. Estadio Santiago Bernabéu) är sedan 1955 namnet på fotbollsklubben Real Madrids hemmaarena. Den ligger norr om centrala Madrid och rymmer ungefär 80 400 åskådare. Denna arena är döpt efter den legendariske Real Madrid spelaren och presidenten Santiago Bernabéu Yeste.

Arenans kapacitet har ändrats flera gånger. Efter en ombyggnad 1953 kunde arenan ta emot 120 000 besökare. Sedan dess har det skett flera ombyggnader som har lett till en minskning, bland annat försvann ståplatsläktaren 1998/1999 eftersom UEFA inte tillåter ståplatser vid matcher på UEFA-nivå. Den senaste ombyggnaden under 2005 innebar en ökning med 6 000 platser till 80000. Arenan blev framröstad till världens finaste arena i Rom 2003.

Real Madrids hemmaarena Santiago Bernabéu är en av de mäktigaste arenorna i världen, dels för att den tar in över 80.000 personer och att det inte finns några öppningar i hörnen. Detta gör att bortalagen inte kommer undan någonstans. När Real Madrid får igång anfallsspelet känner motståndarna sig som dödsdömda fångar i Colosseum.

Sedan invigningen av arenan har Bernabéu  byggts om vid ett flertal tillfällen. På 50-talet tog arenena uppåt enorma 120 000 åskådare. Denna siffra har minskat efter hand, då förbud mot ståplatsläktare införts av UEFA. Bernabéu rankas som en av de absolut finaste arenorna i världen och 2003 blev man framröstad till den finaste av dem alla.

”Marängerna” som Real madrid kallas i folkmun är en klubb med en lång historia av världsspelare. I denna klubb har storspelare som Ronaldo, Zinedine Zidane, Roberto Carlos, Michael Laudrup, Luis Figo, Raúl, David Beckham, Gheorghe Hagi och legenden Ferenc Puskás huserat. Enda svensken hittills i Real Madrid är Örgrytesonen och landslagsspelaren Agne Simonsson som spelade i klubben 1960-61.

Hetaste matchen på året på Bernabéu är självklart den mot största rivalen Barcelona. Detta möte har fått namnet ”El Clásico” och är precis som det säger, ett riktigt klassiskt möte mellan två storlag som ofta har stor betydelse för vem som kommer att ta hem ligan just den säsongen.
Trackback
RSS 2.0